Muškáty sú obľúbenou súčasťou leta nielen na vidieku, ale aj v mestách. K tomu, aby veľa a dlho kvitli toho nepotrebujú veľa. Ako sa o ne správne postarať?

 

osetreniemuskatov


Muškátom stačí slnečné a teplejšie miesto, dostatok vody, živín a občasná kontrola. Nevyžadujú žiadne špecifické úkony, nie sú ani napádané chorobami, či škodcami. Ak sa im povenujete, budú vám robiť radosť až do neskorej jesene.


1.Zálievka


Krásne zakvitnuté muškáty sú odmenou aj za pravidelné zavlažovanie. Dlhotrvajúce tepelné vlny týmto rastlinám, pokiaľ majú zabezpečený dostatočný príjem vlahy, neprekážajú. Substrát v črepníkoch by ste však nikdy nemali nechať úplne vyschnúť, zároveň je potrebné zabrániť jeho preliatiu. Ak je totiž dlhšie zmáčaný, rastlinám hrozí hniloba koreňov. Prebytočná voda by preto zo substrátu mala vždy rýchlo odtiecť. Každá pestovateľská nádoba by mala mať na dne otvor na odtok prebytočnej vody. Nezabudnite, že medzi každou ďalšou zálievkou musí zemina v črepníku dobre preschnúť. Zistíte to jednoducho - zapichnutým prstom do substrátu.


V horúcich letných dňoch muškáty zalievajte odstátou vodou ráno aj večer. Vždy priamo ku koreňom, nie na listy ani na kvety. Prácu vám uľahčia špeciálne systémy samočinného zavlažovania záhrad, pre šikovných domácich majstrov je riešením aj upravená plastová fľaša s vodou. Správne množstvo vody na zalievanie predstavuje 10 % objemu nádoby, čo zodpovedá asi pol litru na rastlinu v 20 cm nádobe.


2.Prihnojovanie


Muškáty majú vysokú spotrebu živín. Ak ste aj použili pri jarnej výsadbe hnojivo s postupným uvoľňovaním živín, rastliny počas letných dní ocenia doplnkové prihnojovanie. Prejaví sa to okamžite na množstve a kvalite kvetov. Postupné uvoľňovanie živín sa totiž vzťahuje na podmienky pri priemernej teplote okolo 20 °C. Pretože teplota pôdy na balkónoch je v lete často vyššia, hnojivo sa vyčerpá skôr. Na prihnojovanie použite len hnojivá určené pre muškáty a pri dávkovaní sa riaďte odporúčaniami, ktoré sú uvedené na obale. Ideálne je prihnojovanie vo forme zálievky, aspoň raz týždenne.

 

3. Čistenie


Priebežne počas sezóny skontrolujte rastliny, substrát, prípadne misky na prebytočnú zálievkovú vodu (vodu z nich vylievajte). Pravidelne odstraňujte najmä zažltnuté a suché listy, prípadne poškodené výhonky. Zároveň priebežne vylamujte odkvitnuté kvety. Robí sa to nielen pre pekný vzhľad rastlín, ale aj kvôli tomu, že týmto spôsobom muškáty prinútite k tomu, aby vytvárali nové kvety a nie semená. Niektoré novšie kultivary muškátov sa však vyznačujú samočistiacou schopnosťou, odkvitnuté kvety samé púšťajú.

 

4.Kyprenie


Občas počas sezóny tiež môžete opatrne, nie veľmi do hĺbky, prekypriť povrch substrátu. Ku koreňom rastlín sa tak dostane dostatok vzduchu.

 


Pripravil: dk
Ilustračné foto: Pelargonium for Europe

Pin It