Spoznajte spolu s nami originálny koncept, ktorý prináša tradičné aj netradičné izbové rastliny pre začiatočníkov aj skúsenejších pestovateľov.

 

svokjazyky uvod

 

Za vznikom konceptu Svokrine jazyky je Jakub so svojou manželkou Mirkou. „Nápad vznikol v bratislavskom Horskom parku. Boli sme na bežnej prechádzke, v tom čase som mal prácu, ktorá ma nenapĺňala, a preto som hľadal únik. Na tomto peknom mieste sme sa napokon rozhodli, že budeme predávať rastliny,“ približuje.


Mirka mala k zeleni vzťah už dlhšie a svoje nadšenie preniesla aj na Jakuba. Miest, kde bolo možné v hlavnom meste zohnať izbové rastliny, navyše nebolo až tak veľa, a tak sa vo februári 2019 pustili do podnikania. Hoci prevádzkujú e-shop aj kamenný obchod, neukrýva sa za tým firma s množstvom zamestnancov.


„Sme rodinná firma. Naplno sa jej venujem len ja, pomáha mi manželka a moji rodičia. Pri niektorých špecifických činnostiach nám, samozrejme, pomáhajú aj ďalší ľudia – naši kamaráti či známi, ktorí sa na toto odvetvie špecializujú,“ vysvetľuje Jakub.

 

svokjazyky01

 

Len toľko rastlín, o koľko sa dokážete postarať


Inšpirovali sa v zahraničí, kde podobné koncepty fungujú už dlhšie. Blízky je im najmä trend tzv. urban jungle, teda mestskej džungle, v rámci ktorého sa izbovky stávajú dôležitou súčasťou bývania mladých ľudí vo veku 20 až 35 rokov.

„Urban jungle je veľmi široký pojem, ja si ho však predstavujem pomerne jednoducho – čím viac rastlín, tým lepšie,“ hovorí s úsmevom.

„Každý by si však mal dopriať len toľko rastlín, o koľko sa dokáže vhodne postarať. Takisto treba myslieť aj na podmienky, ktoré ponúka daný priestor. Niektoré rastliny potrebujú viac svetla alebo vyššiu vzdušnú vlhkosť, na čo treba pri vytváraní svojej urban jungle vždy pamätať,“ dopĺňa Jakub.

 

svokjazyky02

 

Pre ostrieľaných rastlinárov aj úplných začiatočníkov

 

V ich ponuke nájdete široké spektrum rastlín. Vyberiete si, ak ste skúsení pestovatelia, aj vtedy, ak s pestovaním izboviek ešte veľké skúsenosti nemáte. „Máme dve hlavné skupiny zákazníkov – ostrieľaných rastlinárov, ktorí vyslovene túžia po rôznych špecialitách, a začiatočníkov, ktorí sa zaujímajú najmä o to, aké rastliny im vydržia v dobrom stave aj pri minimálnej starostlivosti,“ vysvetľuje Jakub. 


Sortiment sa neustále mení a dopĺňa, bežne v ňom nájdete okolo 20 druhov. Značným limitom pre ešte bohatšiu ponuku bola ešte donedávna veľkosť predajne, no po presťahovaní sa do väčších priestorov bude množstvo rastlín v predajni pravidelne narastať. K najobľúbenejším rastlinám zákazníkov patria monstery, fikusy, filodendrony, ale aj Jakubove obľúbené svokrine jazyky, po ktorých dostal tento koncept názov.

„O názve sme pomerne dlho brainstormovali. Jeden večer som pozeral televíziu, zapozeral som sa na náš svokrin jazyk vedľa nej a bolo rozhodnuté. Ide o všeobecne známu rastlinu, ktorá je veľmi špecifická a pestovateľsky nenáročná. Produkuje kyslík vo dne i v noci a patrí k rastlinám, ktoré majú najväčšiu schopnosť čistiť vzduch. Navyše sme chceli zostať verní slovenskému názvu, brať naše podnikanie s nadhľadom a humorom a vymyslieť názov, na ktorý zákazník len tak ľahko nezabudne,“ opisuje Jakub.

A práve svokrine jazyky odporúča aj všetkým ľuďom, ktorí s pestovaním izboviek začínajú. „Čím menej sa o ne staráte, tým lepšie,“ hovorí. K ideálnym rastlinám pre úplných začiatočníkov podľa Jakuba patrí aj zamiokulkas, aglaonéma alebo rôzne druhy potosovcov, ktoré poznáme aj pod ľudovým názvom Divý Jano. „Profesionáli zase často vyhľadávajú alokázie alebo filodendrony, ktorých existuje veľmi veľa a mnohé z nich sú naozaj vzácne,“ dopĺňa.


Hoci by v ponuke radi mali aj viac rastlín od lokálnych dodávateľov, pestovateľov izbových rastlín je u nás len minimum. „Ak sa nám však naskytne príležitosť zohnať lokálne rastliny, vždy ich uprednostníme,“ približuje spoluautor konceptu.

 

svokjazyky03


Doplnkový sortiment vytvárajú v spolupráci s dizajnérmi


Svokrine jazyky sa však neorientujú len na rastliny, ale prinášajú aj ďalší sortiment, často veľmi originálny, ktorý inde nenájdete. „Už od začiatku sme chceli dať priestor rôznym lokálnym výrobcom a dizajnérom, pretože ich produkty sú natoľko zaujímavé, že si zaslúžia uspieť na trhu,” približuje Jakub. Vybrať si tu môžete kvetináče či osvedčené substráty, pevné miesto tu majú aj ilustrácie s rastlinným motívom a stojany na kvetináče. 

„Mnohé doplnkové produkty si nechávame vyrábať na mieru. Pri vytváraní ponuky vždy zisťujeme, či je produkt praktický a dokáže interiér esteticky obohatiť. Snažíme sa vyberať jednoduché a dizajnovo čisté, minimalistické veci, nechceme predávať nevkusné ‚lapače prachu',” dopĺňa.


Vyberte si rastlinku, ktorá vám najviac sadne


Okrem e-shopu majú Svokrine jazyky aj kamenný obchod, kde zhromažďujú kompletný sortiment a kde si môžu zákazníci osobne vyzdvihnúť svoje objednávky. „Mnohí zákazníci uprednostňujú možnosť vybrať si konkrétny kus rastliny, osobný odber je preto pre nás dôležitý. Rastliny sú živé organizmy a dve identické nenájdete. Zákazníci oceňujú, že si môžu vybrať práve tú, ktorá im najviac sadne,” približuje autor konceptu. 


Keďže baliť rastliny tak, aby zvládli cesty naprieč krajinou, nie je vôbec jednoduché, spočiatku neponúkali možnosť doručenia na adresu, no od júna tohto roka možnosti dopravy rozšírili a ich sortiment si môžu objednať aj zákazníci z iných častí Slovenska aj z Českej republiky. „Veľakrát sa nám stalo, že sme rastliny zákazníkom doviezli aj mimo Bratislavy a v tom chceme pokračovať. Zakladáme si na osobnom kontakte so zákazníkmi, preto nás rovnako teší, keď si ľudia nájdu čas a prídu priamo do obchodu,” opisuje. 

 

svokjazyky04


Chcete vedieť o izbovkách viac? Navštívte Rastlinopédiu


Jakuba zákazníci často prosia o pomoc pri výbere vhodnej rastliny a radi sa informujú aj o správnej starostlivosti, preto sa rozhodol na e-shop doplniť podstránku Rastlinopédia, kde priebežne dopĺňa praktické informácie o rastlinách, ktoré majú v ponuke.

„Je to jedna z našich najnavštevovanejších podstránok, kde zákazníci nájdu ucelený súbor tipov a trikov. Riadime sa heslom Žiadna rastlina nie je náročná, treba iba vedieť, ako na ňu, s čím vie táto podstránka pomôcť. Stále vymýšľame spôsoby, ako sa stať aj komunitnou platformou s pridanou hodnotou a Rastlinopédia určitú pridanú hodnotu podľa nás má,” hovorí.

Jakuba môžete stretnúť nielen v ich predajni, ale aj na rôznych mestských trhoch. „Nezúčastňujeme sa na všetkých, pretože to z časových dôvodov jednoducho nestíhame, ale snažíme sa vyberať si také, ktoré majú príjemnú atmosféru a potenciál osloviť našu cieľovú skupinu,” vysvetľuje.

Svokrine jazyky majú za sebou prvý rok a do ďalšieho obdobia veľa plánov. Okrem rozširovania ponuky, spolupráce s dizajnérmi a účasti na trhoch, sa čerstvo presťahovali do nových väčších priestorov, kde by radi organizovali aj rôzne eventy a workshopy. „Takisto intenzívne pracujeme na tom, aby sa naše produkty dostávali stále k väčšiemu počtu zákazníkov,” uzatvára Jakub.

 

 

 

Napísala: Natália Žáková

Foto: archív Svokriných jazykov

Pin It