Fialky sirôtkové alebo jednoducho sirôtky (Viola x witrockiana) nádherne, bohato a vytrvalo kvitnú. Vyskúšajte ich pestovať v závesných nádobách.

 

sirotky


Ponuka závesných nádob je už v súčasnosti široká, pri výbere prihliadajte na charakter priestoru a prevládajúci štýl. Iné typy závesných nádob vyniknú vo vidieckom a iné v mestskom prostredí. Lepšie je zvoliť stredne veľké závesné nádoby, v tých menších totiž substrát vysychá rýchlejšie a potom dochádza k vädnutiu rastlín. Väčšie nádoby sú zasa obvykle ťažšie čo vyžaduje pevnejšie uchopenie. Pred výsadbou je potrebné vytvoriť na dne nádoby drenážnu vrstvu (keramzit, predídete tým hromadeniu vlhkosti v blízkosti koreňov. Na pestovanie sirôtok môžete použiť čerstvý a ideálne mierne vlhký záhradnícky substrát. Nepoužívajte starší substrát ani zeminu zo záhrady. Nádoby substrátom nikdy nenapĺňajte až po horný okraj, pretože by vám to komplikovalo zalievanie. Jednotlivé rastliny môžete vysádzať aj viac nahusto (nie príliš natesno), vďaka tomu získate bohato zakvitnuté porasty.

 

kvetinac kobalt rukavice


Rozmanitosť a nenáročnosť


Sirôtky sa vyznačujú kvetmi rôznych farieb, tvarov a veľkostí. Okrem veľkokvetých či tých, ktoré majú netradične zriasené okraje kvetov, sa vyplatí sústrediť aj na drobnokveté sirôtky, ktoré prinášajú viac kvetov. Už zakrátko po výsadbe sa sirôtky bohato rozrastú a postupne začnú prekvapovať ohromnou záplavou kvetov. Ak sa o rastliny primerane postaráte, kvetmi vás potešia až do konca jari, potom ich môžete nahradiť letničkami.

 


Ako docieliť množstvo kvetov?


Najdôležitejší je dostatok vlahy, potrebné je dopriať ju hlavne novovysadeným rastlinám. Zalievajte podľa potreby, najlepšie ráno a priamo ku koreňom. Po zálievke by mali listy a kvety čo najrýchlejšie obschnúť. Sirôtky obľubujú vlhkejší substrát aj po dobrom zakorenení, sucho totiž zastavuje tvorbu kvetov a spôsobuje žltnutie listov. Na nedostatok vlahy rastliny reagujú vädnutím, po zaliatí sa však opäť vzpriamia.

 

sirotky02

 

Vyhnúť sa treba aj premokreniu substrátu, rastliny reagujú hnilobou koreňov. Ideálnym riešením je použitie drenážnej vrstvy – napríklad keramzitu, ktorý umiestnite na dno nádoby pri výsadbe. Keramzitová vrstva by mala byť vysoká aspoň 5 cm. Vo všeobecnosti platí, že medzi každou ďalšou zálievkou by mal substrát v nádobe preschnúť.


Sirôtkam sa najlepšie darí na slnečných miestach, ktoré sú chránené pred vetrom. V polotieni a tieni kvitnú menej a sú slabšie olistené. Príliš teplé a suché, teda úpalové miesta takisto nie sú vhodné, rastliny tu vädnú a zasychajú.
Okrem pravidelného prísunu vlahy odporúčam priebežne odstraňovať odkvitnuté kvety, čím podporíte tvorbu ďalších. Nezaberie vám to veľa času a zapojiť do tejto činnosti môžete aj deti. Môžete súčasne zastrihnúť príliš vysoké stonky, približne v polovici. Rastliny vyženú nové výhonky a prinesú ďalšie kvety. Hoci prihnojovanie sirôtok nie je až tak potrebné, môžete im predsa len výživu dopriať a podporíte tým ich bohatšie kvitnutie. Použite hnojivo určené na prihnojovanie kvitnúcich balkónových rastlín.

 


Napísal: Daniel Košťál
Foto: Shutterstock.com

 

Pin It