Väčšina ľudí túto rastlinu nenazve inak než svokrin jazyk. Pre niekoho je príliš všedná, pre iného naopak veľmi lákavá. Isté je, že táto nenáročná izbovka začína byť opäť žiadaná.

 

ansevieria


Vedeli ste, že sansevieria je jednou z najľahšie pestovateľných izbových rastlín? Hoci nepúta nádhernými kvetmi, zaujme netradičnými listami a originálnou podobou. Hodí sa do starších aj modernejších priestorov, dokonca do interiérov, kde nie je miesta nazvyš. Oceniteľnou vlastnosťou tejto rastliny je, že pomáha čistiť vzduch od škodlivín.


Známych je asi 60 druhov a viacero kultivarov. Z podzemkov tejto rastliny vyrastajú tuhšie a kožovité listy, ktoré pripomínajú meč. Listy sú najčastejšie tmavozelené, niekedy majú rôzne odtiene zelenej, môžu byť aj zeleno striebristé. Sú širšie alebo tenšie, jednotlivé trsy bývajú viac alebo menej olistené. Vybrané kultivary majú listy sústredené v tvare vejára alebo sú jednotlivé listy umelo spletené. Rastlina pochádza z južnej Afriky a Ázie. 

 

 

„Najčastejšie sa v bytoch pestuje Sansevieria trojpása (Sansevieria trifasciata), ktorá má okrem tradičných foriem aj nápadnejší kultivar Laurentii. Ten upúta nápadnými sýto žltými pásmi po bokoch listov. Tradičný je aj kultivar Hahnii. Vyznačuje nižším a ružicovitým rastom, listy má širšie.“

 

 

V posledných rokoch sa v ponuke kvetinárstiev objavil ďalší, viac moderne pôsobiaci druh - Sansevieria cylindrica. Nadchne dlhými valcovitými, zašpicatenými a priečne pruhovanými listami. Má viacero moderne pôsobiacich a na pohľad netradičných kultivarov. Listy niektorých smerujú nahor, iných do strán. Pôsobivo pôsobia staršie, rozrastenejšie jedince.

 

sansevieria1


Starostlivosť


Pri vhodnej starostlivosti je sansevieria dlhoveká rastlina. Dariť sa jej bude dokonca aj v rukách pestovateľov zábudlivcov. Vyhovuje jej dostatočne svetlé ale nie príliš slnečné miesto. Môžete ju mať aj v polotieni, no odrazí sa to na jej celkovej atraktivite. Počas leta ju môžete umiestniť na polotienisté miesto v exteriéri. Odporúčam vyhnúť sa v tomto prípade veľmi slnečným miestam.


Pokiaľ ide o teplotu, v zime jej doprajte teplotné rozmedzie 16-20°C, staršie rastliny znesú aj 12-14 °C. Zazimovanie alebo dodržanie obdobia vegetačného pokoja nie je potrebné. V lete sansevieria najlepšie prosperuje pri teplote 18-28 °C.


Prednosťou tejto rastliny je, že nepotrebuje veľa vlahy. V lete ju zalievajte mierne, v zime čo najmenej, pričom ale závisí od teploty miestnosti kde ju máte. V teplejšej miestnosti zalievajte radšej viac. Vždy dajte pozor, aby sa zálievková voda nedostala do listovej ružice. Nezabudnite tiež, že dlhšie preschnutie substrátu jej prospieva oveľa viac než trvalé premokrenie. Zvyšovanie vzdušnej vlhkosti alebo postrekovanie rastliny nie je nutné.

 

sansevieria2

 

  

 

„Rastlina bude povďačná aj za pravidelnejší prísun živín. Prihnojujte ju hnojivom pre nekvitnúce izbovky, ale len v presnom období - od mája do septembra, ideálne dvakrát mesačne.“

 

  

Sansevieriu je osvedčené pestovať v miskovitejších vegetačných nádobách, vyššie a hlbšie nádoby nie sú potrebné. Pribežne treba príliš rozrastené trsy na jar rozsadiť a tým zmladiť. Zároveň pri tom môžete získať nové rastliny. Ak rastlinu dlhšie nepresadíte, hrozí, že podzemky úplne prerastú črepník a roztrhajú ho.


Rastlinu môžete pestovať samostatne, v skupinkách zložených z jedného druhu alebo si môžete vytvoriť skupinu zloženú z niekoľkých rôznych druhov a kultivarov. Sansevieria zaujme na okenných parapetoch, v kombinovaných výsadbách, niektoré druhy aj v závesných nádobách. Reprezentatívne pôsobí aj v obývacích izbách.

 

sansevieria3


Ako nakupovať?


Kým si túto rastlinu kúpite, pozorne si pozrite veľkosť črepníka, hrúbku a dĺžku listov. Skontrolujte, či substrát nie je zmáčaný (hrozí rozvoj plesní) a či rastliny nie sú poškodené chorobami alebo škodcami. Neodporúčam nakupovať rastliny, ktoré sú v zime vystavované vonku alebo v príliš chladných priestoroch. V zimných mesiacoch si kupovanú sansevieriu vždy nechajte dobre zabaliť.

 

 

Pripravil: Daniel Košťál
Zdroj a foto: autor, Flower Council Holland

 

Pin It