Jeseň ponúka skvelé príležitosti na nápadité výsadby vegetačných nádob zaujímavými rastlinami. Okrem kvitnúcich rastlín, alebo tých, ktoré sú okrasné listami, môžete využiť aj druhy s nápadnými plodmi. Na jeseň ich v záhradníctvach nájdete hneď niekoľko.


Väčšinou ide o dreviny, niekedy aj byliny. Ich listy či kvety sú väčšinou málo zaujímavé, zaujmú skôr plodmi a tie sú neprehliadnuteľné. Vysadiť si ich môžete do debničiek, črepníkov, košíkov, starých hrncov, hrantíkov a ďalších nádob. Vyniknú samostatne, najlepšie ak je v nádobe zoskupených niekoľko kusov, vtedy je dojem zo záplavy plodov intenzívnejší. Mimoriadne pôsobivé sú v jesenných kombinovaných výsadbách, s vresmi, chryzantémami či nižšími okrasnými trávami.

 

koralky ilustrak

 

Každej takejto rastline treba dopriať dostatok priestoru, aby vynikla. Pri kúpe, manipulácii aj výsadbe je potrebná maximálna opatrnosť, rastliny sú krehké a plody zvyknú pri silnejšom dotyku opadávať. Na miestach, kde tieto rastliny budú umiestnené sa však stanú atraktívnym pohľadovým prvkom a opadávanie im nebude hroziť. Prednosťou väčšiny týchto rastlín je vysoká dekoratívna hodnota, ktorá trvá počas celej jesene a pokračuje aj do adventného obdobia. Väčšinou ide o trváce a na starostlivosť minimálne náročné druhy. Hoci sú veľmi pekné, ich ďalšie pestovanie by bolo zložité a preto sa neodporúča.

 

ruzova pernetia

PERNETIA

 

Pútavou súčasťou pernetie (Pernettya mucronata), vždyzelenej a asi 50 cm vysokej dreviny sú drobné a výrazne farebné plody. Podľa kultivaru sú buď biele, ružové alebo červené a obvykle je ich aj na malej rastline veľmi veľa. Na to, aby sa vytvorili je potrebné mať samčiu aj samičiu rastlinu. Plody nie sú jedovaté, ale nehodia sa ani na konzumáciu.

 

Rastlina je mimoriadne trváca, nevadí jej chlad ani jesenný dážď, nemala by stáť na veternom mieste. Ak by hrozili silnejšie mrazy, stačí ju zakryť na noc bielou netkanou textíliou. Výborne sa jej bude dariť v kyslom rašelinovom substráte. Vyžadovať bude pravidelný prísun vlahy, podľa možnosti denne, inak zaschne. Prihnojovať ju netreba. Rovnako je vhodné ju občas postriekať vlažnou vodou, rastlina bude pôsobiť vitálnejšie. Pestovať pernetiu môžete samostatne, napríklad aj druhy s rôzne farebnými plodmi v rámci jednej nádoby alebo v kombinovaných výsadbách. Je odolná a vydrží až do adventu. Menej sa hodí do priestorov s deťmi pretože trochu pichá.

 

gaulteria nadob

GAULTÉRIA

 

Táto ďalšia veľmi pekná vždyzelená rastlina je výborným spoločníkom pre výsadby mini ihličnanov v nádobách. Rovnako sa však hodí ak typicky jesenným rastlinám, napríklad k vresom. Gaultéria (Gaulteria procumbens) je vysoká asi len 25 cm. Upúta kompaktným rastom, množstvom pekných kožovitých liečivých listov a červených bobúľ. Aj tieto sú nejedlé, nie sú jedovaté. Plody na rastline vydržia často dlho do zimy. Je preto mimoriadne vhodná na vytváranie nápaditých aranžmánov a ozdôb. Čarovne pôsobí počas celej jesene ale aj adventu, najlepšie v rôznych košíkoch, spolu s ihličnanmi a čemericami. Gaultéria žiada priepustný, kyslejší substrát, bez obsahu vápnika ale s prímesou piesku. Rastlinu je nevyhnutné pravidelne zavlažovať, inak vysychá. Pozor treba dať na premokrenie substrátu.

 

papricka

PAPRIČKY

 

Vybrať si na jeseň môžete z rôznych kultivarov a v predajni je ťažké odolať pri pohľade na veľlkú ponuku. Plody okrasných papričiek sú buď žlté, červené alebo oranžové, najčastejšie guľaté alebo kuželovité. Rastliny, ktoré sú nimi obsypané budú zaujímavou jesennou ozdobou balkónov a terás. Na rozdiel od predchádzajúcich drevín, však okrasná paprička zimy neprežije, je to bylina a typická sezónna rastlina, ktorá sa na konci jesene likviduje. Je však mimoriadne dekoratívna a nenáročná na pestovanie. Zaujme samostatne, rovnako aj v kombinovaných výsadbách, napríklad s okrasnou kapustou a chryzantémami. Najlepšie sa jej bude dariť na svetlom, teplejšom a chránenom mieste. Rastlina potrebuje dostatok vlahy, substrát nesmie nikdy úplne vyschnúť. Voda sa nesmie dostávať na listy. Plody okrasných papričiek sa zároveň dajú využiť v kuchyni a servírovaní jedál.

 

Napísal a vyfotografoval: Daniel Košťál

Pin It